Ciastka maślane – przepis

0
280

Ciastka maślane są niewątpliwie słabością wielu osób. Można je jeść całymi dniami, niestety mają też swoje kalorie. Przepis jest bardzo prosty do wykonania, dla sprawnych osób samo przygotowanie nie zajmie więcej niż kwadrans.

  • 150 g masła, koniecznie schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 16 g mąki pszennej
  • laska wanilii

Do wysokiej miski wrzucamy wszystkie składniki, z laski wanilii wydłubujemy środek. Zagniatamy dosyć szybko, aby masło jak najmniej się rozpuściło. Całość wkładamy na trzy kwadranse do lodówki, albo na około dziesięć minut do zamrażalnika.

Po schłodzeniu ciasta formujemy małe ciasteczka, tutaj oczywiście forma i kształty dowolne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 15-20 minut. Najlepiej studzić na ruszcie.

UWAGA: ciasteczka wciągają, lepiej zrobić od razu z dwóch porcji…

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here